1. Wat is een fietsbril?
2. Waarom een fietsbril?
3. Pasvorm
4. Welke typen lenzen zijn er?
5. Fietsbrillen voor verschillende weersomstandigheden
Alles over fietsbrillen
Ben jij op zoek naar een nieuwe fietsbril of wil je er voor het eerst een aanschaffen? In dit artikel geven we antwoord op al jouw vragen. Zo weet je precies welke fietsbril bij jou past en waar je op moet letten bij de aanschaf. Dat maakt het kiezen van een goede fietsbril een stuk makkelijker!
Snel naar:
Wat is een fietsbril?
Een fietsbril is een ergonomisch gevormde (zonne)bril die vooral door sportfietsers wordt gedragen, denk aan mountainbikers en wielrenners. De bril beschermt je ogen tegen vuil, wind, regen en schadelijke UV-straling. Daarnaast is dit accessoire een belangrijke aanvulling op de rest van je fietskleding. Een goede fietsbril draagt comfortabel en geeft je de juiste bescherming.
Naast een fietsbril is het ook wel fijn om goede fietskleding te hebben als je gaat fietsen. Lees voor meer informatie de informatie op onze pagina 'Alles over fietskleding' eens door.
Een fietsbril wordt vooral gedragen door sportieve fietsers, en beschermt de ogen tegen vuil, wind, regen en schadelijke UV-straling.
Waarom een fietsbril?
Een goede fietsbril zorgt ervoor dat je scherp en helder zicht op de weg hebt. Sportieve fietsters rijden met hoge snelheden over het asfalt of ploeteren over bos- en bergpaden met allerlei obstakels. Het is dan belangrijk dat je goed zicht hebt op de weg. Fietsbrillen en sportbrillen voorkomen valpartijen en gevaarlijke situaties.Het dragen van een fietsbril heeft ontzettend veel voordelen:
- Zo houdt het vuil, stof en pollen uit je ogen.
- Het voorkomt verblinding door fel zonlicht, water en sneeuw.
- Het beschermt je ogen tegen UV-straling, kou, regen en wind.
Een fietsbril of sportbril is afgestemd op de behoeften van fietsers, waardoor het andere eigenschappen en functionaliteiten heeft dan een gewone zonnebril. Net als fietskleding moet een fietsbril je ondersteunen tijdens de rit. Een goede fietsbril is daarom ergonomisch gevormd, licht van gewicht en afgestemd op de omgeving waarin je fietst. Daarover vertellen we meer onder het kopje welke typen lenzen zijn er.
Drie redenen om een fietsbril aan te schaffen:
1. Bescherming
Wanneer je buiten sport worden jij en je ogen blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Vooral UV-straling kan blijvende schade aan je ogen veroorzaken. Sporten is gezond, maar je moet er zelf voor zorgen dat je gezond blijft. Een fietsbril of sportbril helpt daarbij.
2. Veiligheid
Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. De zon die je verblindt of een vliegje dat in je oog vliegt kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Een fietsbril is een kleine investering om de veiligheid van jou en anderen in het verkeer te verhogen.
3. Comfort
Fietsbrillen zijn afgestemd op de behoeften van sporters. Zo is er in het ontwerp rekening gehouden met je fietshelm, de afvoer van zweet en de trillingen van de weg. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de bril alle kilometers stevig op je neus blijft zitten.
De pasvorm van een fietsbril
Net als je fietskleding wil je dat je fietsbril comfortabel draagt. Het mag je niet hinderen of irriteren tijdens de rit. Daarom is de pasvorm van je fietsbril erg belangrijk. Een te kleine bril gaat namelijk schuren of knellen, een te grote bril schuift van je neus. Het montuur van een herenbril en damesbril verschilt in veel gevallen. Over het algemeen hebben mannen een groter hoofd dan vrouwen. Hoe weet je of je bril goed zit? Zet je bril op en schud een paar keer met je hoofd van links naar rechts en van boven naar onder. Blijft ie zitten, dan heb je de juiste maat gevonden.
Een fietsbril draag je voor bescherming, veiligheid en comfort.
Welke typen lenzen zijn er?
De lenzen zijn het belangrijkste onderdeel van een fietsbril. Deze zorgen immers voor een haarscherp zicht. Er verschillende typen lenzen verkrijgbaar die allemaal specifieke eigenschappen hebben. Hieronder lees je daar meer over. Kies lenzen uit die helemaal aan jouw wensen voldoen:
Fietsbrillen met verwisselbare glazen
Verschillende weersomstandigheden vragen om verschillende typen lenzen. Wanneer de zon fel schijnt moet de bril meer zonlicht wegfilteren dan bij bewolkt weer. Bij veel zonlicht gebruik je daarom een fietsbril met donkere glazen, bij weinig zonlicht lichtere glazen. Bij een fietsbril met verwisselbare glazen pas je eenvoudig de lenzen aan op het weer. In een handomdraai klik je de juiste glazen in de bril.
Fietsbrillen met meekleurende glazen
Een verbeterde variant op de verwisselbare glazen is de fietsbril met meekleurende glazen. Dit worden ook wel 'fotochromatische lenzen' genoemd. Deze lenzen passen zich aan naar de felheid van het licht. Bij donker weer worden ze lichter, bij fel zonlicht worden ze donker. Handig wanneer je tijdens je fietsrit in verschillende weersomstandigheden fietst. Ga je voor een fietsbril met fotochromatische lenzen? Dan heb je maar één bril nodig voor alle weertypen.
Fietsbrillen met polariserende glazen
Een fietsbril met polariserende glazen neemt de schittering van de zon op het wegdek, water en sneeuw weg. Dit verhoogt de gezichtsscherpte en vermindert de vermoeidheid van je ogen.
Hoe werken gepolariseerde glazen? Een fietsbril met gepolariseerde glazen heeft een speciale folie over de lenzen. Zonlicht dat neerkomt op een het wegdek, water of sneeuw wordt hierdoor geabsorbeerd. Vervolgens wordt het horizontaal en verticaal weerkaatst. Wij hebben last van de horizontale weerkaatsing, omdat we rechtop staan. Fietsbrillen met gepolariseerde glazen absorberen de horizontale weerkaatsing, waardoor jij geen last meer hebt van hinderlijke schittering.
Fietsbrillen voor brildragers/met insert
Als brildrager wil je ook op de fiets een haarscherp beeld. Daar is een handige oplossing voor: fietsbrillen met insert. Dit is een klein brilletje dat je achter de glazen van je fietsbril klemt. Handig wanneer je niet altijd een bril op sterkte nodig hebt.
Fietsbrillen op sterkte
De ideale fietsbril voor brildragers is de fietsbril op sterkte. Dankzij de voorgeslepen lenzen heb je geen insert meer nodig. Deze fietsbrillen zijn verkrijgbaar in gangbare sterktes van +1,00 tot +3,50. Heb je een grotere sterkte of andere speciale wensen? Ga dan langs bij je opticien.
Multifocale fietsbrillen
Wanneer je zowel voor veraf als dichtbij een correctie nodig hebt, kies je voor een multifocale fietsbril. Deze lenzen hebben een apart leesgedeelte met een andere sterkte. Handig wanneer je de gegevens van je fietscomputer wilt aflezen of een verkeersbord wilt lezen.
Bekijk onze fietsbrillen:
Fietsbrillenzen voor verschillende weersomstandigheden
Zoals we hierboven al aangaven, heb je voor ieder weertype een ander soort lens nodig. De kleur van je lens bepaalt hoeveel zonlicht de fietsbril wegfiltert. Dit biedt bescherming en voorkomt dat je verblind raakt. Hoe harder de zon schijnt, hoe donkerder de lens moet zijn. Bij bewolkt of slecht weer geeft een bril met lichte lenzen meer contrast. Zo kun je objecten beter van elkaar onderscheiden. Voor welke weersomstandigheden de lenzen geschikt zijn, wordt aangegeven met categorie 0 t/m 4.
Weersomstandigheid | Lens-categorie |
---|---|
Donker of erg slecht weer | Categorie nul of één (lichtgele of oranje kleur) |
Bewolkt weer | Categorie twee |
Zonnig weer | Categorie drie |
Enkel bij extreme omstandigheden: open zee, besneeuwde berg of woestijn | Categorie vier (laten maar drie tot acht procent zonlicht door) |
Categorie twee en drie fietsbrillen zijn dus standaard brillen. Ga je vaak 's avonds fietsen dan is een categorie nul of één bril ook aan te raden. Categorie vier brillen worden afgeraden om te dragen tijdens het fietsen, omdat ze te weilig licht doorlaten.
Fietsbrillen met UV-bescherming
De kleur van de glazen zegt alleen iets over de hoeveelheid zonlicht dat wordt gefilterd. Het zegt niets over de bescherming tegen UV-straling. Dit wordt namelijk aangegeven met de letters UV gevolgd door een getal. Fietsbrillen met de aanduiding UV400 geven honderd procent UV-bescherming.
Wat is UV-straling?
UV staat voor ultraviolet. Het is afkomstig van de zon en we kunnen deze straling niet met het blote oog waarnemen. Het is een vorm van energie die zich in de vorm van golven verplaatst. Er zijn drie soorten UV-straling:
- UVA: veroorzaakt huidveroudering, allergieproblemen en melanomen.
- UVB: hier word je bruin van.
- UVC: komt niet voor op aarde.
Langdurige en onbeschermde blootstelling van je ogen aan UV-straling verhoogt de kans op staar en de afname van het gezichtsvermogen. Dit merk je niet direct, maar vaak pas op latere leeftijd. Daarom is een fietsbril met UV-bescherming erg belangrijk!
Bruine glazen zijn ideaal voor het verbeteren van het contrast en de diepteperceptie.
De materialen van een fietsbril
De materialen van een fietsbril hebben invloed op het gewicht, comfort en de robuustheid. Ieder materiaal heeft unieke eigenschappen die hieraan bijdragen. Hieronder leggen we even kort voor je de verschillen tussen enkele veelgebruikte fietsbrilmaterialen uit:
Carbon
Carbon of koolstofvezel bestaat uit hele dunnen vezels van koolstof. Dit materiaal is licht van gewicht, sterk en stijf. Ook is het slijtbestendig en bestand tegen roest. Het is daarom een erg geliefd materiaal binnen de wielersport. Een fietsbril van carbon breekt bijvoorbeeld niet wanneer hij valt en je draagt bijna geen extra gewicht met je mee.
Polycarbonaat
Polycarbonaat is een stevig, hard en doorzichtig materiaal. Het is 250 keer sterker dan glas en wordt daarom veel gebruikt bij fietsbrillen en andere sportbrillen. Bij een valpartij blijft een fietsbril met polycarbonaat glazen heel.
Rubber
Rubber is een materiaal met een lage stijfheid, oftewel: het is heel flexibel. Om die reden zijn de neusvleugels en de uiteinden van de pootjes in veel gevallen van rubber gemaakt. Zo sluit de fietsbril beter aan op de vormen van je gezicht. Daarnaast is rubber stroef waardoor het voorkomt dat je fietsbril van je neus glijdt als je beweegt of transpireert.
Populaire merken fietsbrillen
Steeds meer fietsmerken zijn zich ervan bewust dat een fietsbril een onmisbare accessoire is naast je fietskleding. Ze werken bijvoorbeeld samen met bekende wielerploegen om zo de beste brillen te ontwikkelen. Kies je voor deze merken, dan zit je altijd goed:
Shimano
Shimano is een bekend merk binnen de fietswereld. Ze hebben naam gemaakt met hoogwaardige fietsonderdelen en maken nu een uitstapje naar fietskleding en fietsbrillen. De Shimano fietsbrillen zijn speciaal ontwikkeld voor (sport)fietsers. Ze trotseren alle soorten wegen: asfalt, off-road, de drukte van de stad en alles ertussenin. Ze werken samen met professionele wielerteams zoals Jumbo-Visma om zo de beste fietsbrillen te ontwikkelen.
Lazer
De nieuwste technologieën gecombineerd met strakke designs, dat kenmerkt de fietsbrillen van Lazer. Het levert een perfecte balans op van comfort, veiligheid en gewicht op. De oorsprong van dit merk ligt in België waar de brillen nog steeds worden geproduceerd en worden getest op de kasseien.
Bekijk onze fietsbrillen en -lenzen van bekende merken:
Je fietsbril beslaat: hoe voorkom je dit?
Je kent het vast wel: je bent lekker aan het fietsen en dan beslaat je fietsbril ineens. Temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van je fietsbril kan condensvorming veroorzaken. Erg vervelend, maar je kunt het eenvoudig tegengaan:
1. Breng een speciale anticondensspray aan op de glazen.
2. Kies voor een bril met openstructuur, zodat de koude en warme lucht goed kunnen circuleren.
Fietsbrilonderhoud: vijf tips
Het onderhouden van je fietsbril is net zo belangrijk als het onderhouden van je fiets. Zo gaat ie langer mee en houd je een haarscherp zicht:
- Maak de glazen schoon met een brillenpoetsdoek of een microvezeldoekje. Maak je bril nooit schoon met papieren zakdoekjes of aan je shirt. Deze laten stofdeeltjes achter en de vezels veroorzaken krassen.
- Pak je bril met twee handen vast bij de pootjes als je hem afzet. Zo voorkom je dat het montuur verbuigt.
- Leg je fietsbril nooit weg op het glas. Dit veroorzaakt krassen.
- Maak het montuur van je fietsbril na iedere rit schoon met een droge, zachte doek. Hiermee verwijder je huidschilfers en zweet die je montuur kunnen aantasten.
- Berg je fietsbril altijd op in een brillenhoesje of brillenkoker.
Alles op een rijtje over fietsbrillen
We hebben nu alle ins en outs van de fietsbril besproken. Met al deze informatie weet je zeker dat jij de juiste fietsbril aanschaft. Om het je nog makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste tips nog een keer op een rijtje:
- Bedenk vooraf wat voor type lens je nodig hebt. Ben je een mooiweerfietser? Zorg dat je fietsbril het zonlicht voldoende filtert en je ogen beschermt tegen UV-straling. Spring jij in alle weersomstandigheden op je stalen ros? Kies dan voor een fietsbril met verwisselbare lenzen of meekleurende lenzen en eventueel met polariserende glazen.
- Ben je een brildrager? Maak de afweging tussen een fietsbril met insert of een fietsbril op sterkte.
- Zorg dat de fietsbril goed op je gezicht past om irritaties onderweg te voorkomen.
- Onderhoud je fietsbril goed, zodat je er lang plezier van hebt.
Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek model fietsbril? Neem contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website! Ben jij klaar om een keuze te maken?
Bekijk hier al onze fietsbrillen