Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over fietsendragers Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over fietsendragers

Ben jij op zoek naar een fietsendrager? In dit artikel geven we antwoord op al jouw vragen en vertellen we waar je op moet letten bij de aanschaf. Dat maakt het kiezen van de juiste drager een stuk makkelijker! Zo kun je met een gerust hart op pad.
 

Wat is een fietsendrager?

Een fietsendrager is een stevig rek waarop je eenvoudig fietsen vervoert met de auto of caravan. Afhankelijk van het type drager monteer je deze op de trekhaak, het dak, de achterklep of dissel. Bij sommige dragers is het mogelijk om tot wel vijf fietsen tegelijk te vervoeren! Ook verhoogt het de rijveiligheid en voorkomt het schade aan je fiets. Je hoeft geen fietsen meer los in de kofferbak te leggen en houdt daardoor ruimte vrij voor andere bagage. Handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Ben je van plan om een vakantie te boeken die in het teken staat van fietsen? Lees dan ons 4-stappenplan voor een goed georganiseerde fietsvakantie eens door.

Een fietsendrager heeft wielgoten waarop je de fiets zet of stangen waaraan je de fiets hangt. Vervolgens maak je het frame vast met riempjes of aan de geïntegreerde framebevestiging. Ieder merk en model heeft zijn eigen unieke bevestigingssysteem. Lees daarom altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Er bestaan grofweg drie types fietsendragers: trekhaakdragers, dakfietsendragers en achterklepdragers. We zullen deze kort even uitlichten en bespreken:

Fietsendrager op de trekhaak

Zoals de benaming eigenlijk al aangeeft, plaats je hierbij de fietsendrager op de trekhaak. Dit zorgt ervoor dat je veel ruimte hebt om fietsen te plaatsen. Je ziet deze soort fietsendrager dan ook vrij vaak ontwikkeld voor meerdere fietsen. Een nadeel hierbij is dat de kofferbak tijdens de gehele reis niet of bijna niet open kan zonder de fietsendrager te verwijderen.

Fietsendrager op het dak

Bij een fietsendrager op het dak staan de fietsen rechtop, bovenop de auto. Je hebt dit wellicht al eens gezien bij grote wielerwedstrijden als de Tour de France. De fietsen staan dan bovenop het dak. Dit is omdat een fiets dan gemakkelijker van de fietsendrager af te halen is dan bij andere varianten. Je moet uiteraard wel rekening houden met de hoogte van de auto plus de fiets(en) bij lagere tunnels of viaducten.

Fietsendrager op de achterklep

Wil je graag een fietsendrager achterop de auto, maar heb je geen trekhaak? Dan is een fietsendrager op de achterklep de perfecte oplossing. Ook hier kun je over het algemeen tot drie fietsen meenemen.

Bekijk onze fietsendragers:

 

Waar moet je op letten bij de het kopen van een fietsendrager?

Er zijn drie vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietsendrager gaat kopen. We raden aan om deze in de volgende volgorde aan jezelf te stellen:

  • Hoeveel fietsen wil ik vervoeren?
  • Wat voor fietsen wil ik vervoeren?
  • Heeft mijn auto een trekhaak?

Hoeveel fietsen wil ik vervoeren?

Deze vraag stel je om een aantal fietsendragertypes weg te strepen. Niet alle types kunnen namelijk veel fietsen tegelijk dragen. De meeste fietsendragers zijn ingericht voor twee tot drie fietsen. Er zijn uiteraard wel wat uitzonderingen. Voornamelijk trekhaakdragers zijn in staat om meer fietsen te dragen, soms tot wel vijf fietsen in totaal. Hoeveel fietsen op een fietsendrager passen, is afhankelijk van het aantal bevestigingspunten en het maximale draagvermogen. Hoe meer bevestigingspunten de drager heeft, hoe meer fietsen je kwijt kunt. Op dakfietsendragers en achterklepdragers kun je over het algemeen tot drie fietsen kwijt.

Zo krijg je al een idee van welke opties er precies voor jou zijn. Laten we nu dan even kijken naar wat voor fietsen er precies vervoerd moeten worden.

Wat voor fietsen wil ik vervoeren?

Stadsfietsen en kinderfietsen passen op iedere fietsendrager, maar bij sportfietsen en elektrische fietsen is dit niet altijd het geval.

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen. Ze wegen meestal rond 25 kg. De fietsendrager moet daarom een hoog draaggewicht hebben, zeker wanneer je meer dan één elektrische fiets meeneemt. De beste keuze is dan een fietsendrager voor op de trekhaak.

Racefietsen

Racefietsen zijn licht van gewicht, maar ook erg kwetsbaar. Zeker wanneer het frame van carbon is gemaakt. Daarom bevelen we voor dit type fiets een fietsendrager op het dak aan. Zo voorkom je ook dat de frames elkaar onderweg raken en beschadigen.

Racefietsen op het dak van een auto
Racefietsen vervoer je het beste met een fietsendrager op het dak.

Mountainbikes

Mountainbikes hebben bredere banden dan alle andere soorten fietsen. Wanneer je fietsendrager wielgoten heeft, moet je hiermee rekening houden. Dit kan bij een dakfietsendrager een probleem zijn. Kies daarom bij mountainbikes voor een trekhaakdrager met alleen framebevestiging of vooreen achterklepdrager. 

Heeft mijn auto een trekhaak?

De meeste fietsendragers bevestig je op de trekhaak. Daar heb je natuurlijk wel een trekhaak voor nodig. Dit type drager heeft veel mogelijkheden. Zo heb je plek voor één tot soms wel vijf fietsen en zijn er kantelbare modellen, zodat je kofferbak gewoon open kan. Ook zijn ze eenvoudig uit te breiden met handige accessoires zoals een oprijgoot. De meeste fietsendragers voor op de trekhaak zijn uitgerust met extra verlichting en een kentekenplaathouder.

De kogeldruk is het maximale gewicht dat op de trekhaak van je auto mag rusten. Dit staat in het boekje van je auto aangegeven. Het gewicht van de fietsendrager plus fietsen mag nooit hoger zijn dan de aangegeven kogeldruk. Iedere fietsendrager heeft daarnaast een maximaal draaggewicht. Dit mag je niet overschrijden. Heb je een zware fiets? Kies voor een drager met een hoog draaggewicht en houd hierbij rekening met de kogeldruk van je auto. Mocht je geen trekhaak hebben, vrees dan niet! We bespreken hieronder de opties voor fietsendragers die geen trekhaak nodig hebben.

Fietsendragers voor op het dak

Een fietsendrager op het dak biedt een uitkomst wanneer je geen trekhaak hebt. Voor de montage heb je wel dakdragers nodig. Het werkt heel eenvoudig: je zet de fietsen in de wielgoten en maakt ze vast aan het frame en de voorvork. Daarnaast kan de kofferbakklep gewoon open en is je overige bagage dus bereikbaar. Met dit type drager is je auto hoger dan normaal. Houd hier rekening mee tijdens het rijden. Een fietsendrager op het dak is minder geschikt voor zware (elektrische) fietsen, omdat je de fiets naar boven moet tillen.

Twee fietsen op een fietsendrager op het dak van een auto
Een fietsendrager op het dak van je auto is de uitkomst als je geen trekhaak hebt.

Fietsendragers op de achterklep

Een andere optie is een fietsendrager op de achterklep. Deze bevestig je met stevige spanbanden en buizen op de achterklep van je auto. De fietsen bevestig je aan het frame, dus de wielen moet je vastzetten met touw of spanbanden. Er is ruimte voor één tot drie fietsen. Het is niet mogelijk om op deze dragers een elektrische fiets mee te nemen, omdat het maximale draaggewicht vaak rond de 15 kg ligt.

Fietsendragers caravan

Een fietsendrager voor de caravan plaats je op de dissel. Let bij de aanschaf op de lengte van je dissel en de minimale ruimte die je nodig hebt om de drager op de dissel te monteren. Die moet namelijk minimaal 40 cm zijn. 
 

Veelgestelde vragen over de fietsendrager

We kunnen ons voorstellen dat je nog een hoop vragen hebt over fietsendragers. Omdat het lastig is om daar een losse categorie voor te maken, hebben we hier heel gemakkelijk de meest gestelde vragen op een rij gezet.

- Welke verkeersregels gelden voor een fietsendrager?

Een fietsendrager is geen aanhanger, in de basis gelden dus dezelfde regels als voor een auto zonder drager. Toch zijn er een paar verkeersregels waarmee je wel rekening moet houden.

- Hoever mag een fietsendrager uitsteken?

De fietswielen mogen niet meer dan 20 cm uitsteken aan de linker- en rechterkant van de auto of camper. Steken ze te ver uit? Haal dan indien mogelijk de wielen uit je fiets. 

- Hoe hard mag je met een fietsendrager?

Voor auto’s met een fietsendrager geldt dezelfde maximumsnelheid als voor auto’s zonder. Voor auto’s met een caravan en fietsendrager onder 3500 kg geldt een maximumsnelheid van 90 km/u en voor auto’s met een caravan en fietsendrager boven 3500 kg geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. 

- Welk kenteken moet er op de fietsendrager?

Als de fietsendrager het zicht op je kenteken blokkeert, moet je op de drager een wit kenteken bevestigen. Hierop moet hetzelfde kenteken staan als op het gele kenteken.

- Is mijn fietsendrager verzekerd?

Als iemand anders schade veroorzaak aan je fietsendrager of aan de fiets die op de drager zit, kun je de schade verhalen op de autoverzekering van de veroorzaker. Veroorzaak je zelf schade aan de fiets terwijl deze op de drager zit, dan wordt de schade niet vergoed door de autoverzekering. 

- Zijn er afwijkende internationale verkeersregels?

Niet in alle landen gelden dezelfde regels voor fietsendragers als in Nederland. We zetten daarom de regels van de populairste Europese vakantiebestemmingen voor je op een rijtje.

Regels in Duitsland

De fiets mag maximaal 40 cm uitsteken. De fietsendrager en auto mogen samen niet breder zijn dan 255 cm en de fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in België

Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben. De fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in Frankrijk

De maximale breedte van de fietsendrager met fietsen mag maximaal 250 cm zijn. Wanneer de fietsendrager verder dan 40 cm uitsteekt aan de zijkanten moet je witte lichten monteren die naar voren schijnen. Naar achter toe monteer je rode reflectoren. Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.

Regels in Spanje

Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben. Op de fietsendrager moet je altijd een markeringsbord monteren met drie diagonale rode strepen.

Regels in Oostenrijk

De fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in Italië

De fietsendrager met fietsen mag niet breder zijn dan de auto of caravan. Op de fietsendrager moet je altijd een markeringsbord monteren met vijf diagonale rode strepen. Deze moet van aluminium zijn en een afmeting hebben van 50x50 cm. Wanneer de fietsendrager net zo breed is als je auto of caravan, moet je twee markeringsborden monteren. Deze moeten samen een omgekeerde V vormen. In het donker moeten de fietsen zijn uitgerust met een rood licht. Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.

Fietsendrager op de trekhaak van een auto
Regels voor fietsendragers kunnen in het buitenland anders zijn dan in Nederland.
 

Wat zijn de populaire merken?

Een aantal merken in de wereld van fietsendragers springen eruit. Deze merken hebben zich in de loop der jaren meer dan bewezen. Ze worden goed verkocht. Dit komt omdat de kwaliteit uitstekend is dankzij de jarenlange ervaring. Kies je voor deze merken dan zit je altijd goed:

Twinny Load

Sinds begin jaren ’80 heeft Twinny Load zich ontwikkeld als een ware specialist op het gebied van fietsendragers. Bij de ontwikkeling staan de kernwaarde kwaliteit, functionaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid centraal. Dat resulteert in stevige en makkelijk te monteren en bedienen dragers die onderweg jouw fiets het allerbeste bieden.

Bekijk de Twinny Load fietsendragers

BuzzRack

Exclusief bij Internet-Bikes verkrijgbaar: de fietsendragers van BuzzRack. Ze zijn stijlvol, robuust en voorzien van alle gebruikersgemakken. Zo zijn ze bijvoorbeeld kantelbaar en uit te breiden met handige accessoires, zoals oprijgoten. Extra handig: de fietsendragers zijn opklapbaar, waardoor ze na gebruik bijna geen plek innemen in je garage, schuur of berging.

Bekijk de BuzzRack fietsendragers

SeaSucker

SeaSucker maakt slimme fietsendragers waar je geen trekhaak voor nodig hebt. De dragers werken met vacuüm cups die zijn voorzien van een vacuüm pomp en met een indicator. Hiermee monteer je de drager snel en eenvoudig op je auto. Dankzij dit systeem zijn de SeaSucker fietsendragers geschikt voor alle modellen auto’s. 

Bekijk de SeaSucker fietsendragers
 

Alles op een rijtje over fietsendragers

We hebben nu alles wat je moet weten over fietsendragers besproken. Met al deze informatie weet je zeker dat jij de juiste drager aanschaft. Om het je nog makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste tips nog een keer op een rijtje:

  • Bedenk vooraf waar je de fietsendrager wilt monteren: trekhaak, achterklep of dak.
  • Hoeveel fietsen wil je vervoeren? Houd hierbij ook rekening met het maximale draaggewicht en eventueel de kogeldruk.
  • Ga je naar het buitenland? Check welke regels in dat land gelden.
  • Kies voor een fietsendrager van een vertrouwd merk.
     

Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek model? Neem contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website! Ben jij klaar om een keuze te maken?
 

Bekijk onze fietsendragers 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm