Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over meisjesfietsen Banner
Geschreven door Foris

Alles over meisjesfietsen

Ben jij op zoek naar informatie voor het kopen van een meisjesfiets? Alles dat je over meisjesfietsen wilt weten hebben we handig voor je in één artikel verzameld. Informatie over de maten, waar je op kunt letten als je er eentje aanschaf én over leren fietsen. Je hoeft dus niet meer verder te zoeken en leest hier echt alle belangrijke informatie die je nodig hebt. We helpen met behulp van dit artikel de perfecte meisjesfiets te vinden! 

Snel naar:

 

Wat is een meisjesfiets?

Het lijkt een wat overbodige vraag, maar toch is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Bij kinderfietsen zijn er namelijk verschillen tussen jongensfietsen en meisjefietsen:

  • Een meisjesfiets verschilt op het eerste oog van een jongensfiets door de stangen van de fiets. Bij een jongens- en herenfiets is de bovenste stang horizontaal, terwijl deze bij een meisjes- en damesfiets schuin naar beneden loopt of zelfs niet aanwezig is. De reden hiervoor is dat dames vroeger ook op de fiets wilden stappen, maar dit moeilijker konden vanwege de lange rokken die toen in de mode waren. Hierdoor moest een gemakkelijke instap worden bedacht, en die is blijven hangen. Nadeel van het ontbreken van deze horizontale stang: de fiets is over het algemeen wat minder stevig. 
  • Maar ook voorkeuren qua fietsen tussen meisjes en jongens verschillen. Zo hebben fietsen voor meisjes vaak vrolijke kleuren en versieringen op het frame. Daarnaast zijn de vormen iets ronder en vaak worden de fietsen met accessoires zoals een mandje of zitje uitgerust. Niet ieder meisje is echter hetzelfde. Ons advies is daarom altijd om aan je (klein)dochter, zusje of nichtje te vragen wat zij zelf de mooiste fiets vindt.
     

Wanneer je toch meer wilt weten over jongensfietsen, is het aan te raden om onze adviespagina 'Alles over jongensfietsen' eens door te lezen.

Meisje op een paarse meisjesfiets
Meisjesfietsen hebben vaak vrolijke kleuren en versieringen op het frame, maar niet ieder meisje is hetzelfde.
 

Welke maat meisjesfiets heb ik nodig?

Het eerste waar je over moet nadenken bij de aankoop van een meisjesfiets, is de maat van de fiets. En daarbij gaat het om de maat van het frame en de maat van de wielen. Een fiets kun je beter niet op de groei kopen, want de voeten moeten altijd goed bij de grond kunnen en de knieën mogen niet tegen het stuur aan komen. Het beste advies dat we je op dit vlak kunnen geven is om te kijken of het zadel en stuur verstelbaar zijn. Dat verlengt het plezier van de fiets al aanzienlijk en zorgt ervoor dat je kind nét wat langer op de fiets rond kan fietsen.

Welke meisjesfiets bij welke leeftijd?

Onze maattabel voor kinderfietsen geeft je al een algemeen beeld welke wielmaat er bij de lengte van jouw kind past. We willen je echter zo goed mogelijk helpen, en daarom geven we je hieronder een kort overzichtje van welke fietsmaat je ongeveer nodig hebt bij welke leeftijd. Dit overzichtje is dan ook slechts een richtlijn. Maar wel een hele handige, al zeggen wij het zelf:

Welke leeftijd heeft je kind? Bijpassende inchmaat kinderfiets
2,5 - 4 jaar 12 inch
3 - 5 jaar  14 inch
4 - 6 jaar  16 inch
4 - 8 jaar 18 inch
6 - 8 jaar 20 inch
6 - 9 jaar 22 inch
8 - 12 jaar 24 inch
10 - 14 jaar 26 inch

Let op: dit zijn in principe slechts gemiddeldes. En zoals je ook ziet zijn er bijna altijd meerdere inchmaten geschikt voor een leeftijd. Is je kindje 6 jaar? Dan kunnen zowel een 18, 20 als 22 inch fietsmaat geschikt zijn. Is je kind 11 jaar? Dan zijn 24 en 26 inch fietsmaten goede maten om te kiezen. Belangrijker dan de leeftijd is de lengte van je kindje. Daar lees je hieronder meer over.

Fietsmaat en lengte

Als je de lichaamslengte of kledingmaat weet, kun je precies bepalen welke maat meisjesfiets perfect is. Dit doe je aan de hand van de volgende tabel:

Lengte kind Kledingmaat Wielmaat Framehoogte +/-
> 90 cm 86 - 98 10 inch 18 cm
> 95 cm 92 - 104 12 inch 21,5 cm
> 100 cm 98 - 110 14 inch 23,5 cm
> 105 cm 104 - 110 16 inch 25,4 cm
> 110 cm 104 - 116 18 inch 28 cm
> 115 cm 116 - 122 20 inch 31,75 cm
> 120 cm 122 - 128 22 inch 34 cm
> 130 cm 128 - 140 24 inch 37 cm
> 145 cm 140 - 152 26 inch 43 cm

Tabel 1. Wielmaat en framehoogte meisjesfiets per lengte en kledingmaat

Bekijk onze meisjesfietsen:


 

Wanneer koop ik een eerste meisjesfiets?

De leeftijd voor een eerste meisjesfiets verschilt per kind. Rond de derde of vierde verjaardag geven meisjes vaak zelf aan te gaan fietsen. Dat moment komt vooral eerder als ze eerder al een loopfiets of driewieler hebben gehad. Als ze daarmee goed overweg kunnen, zie je ook zelf vaak al of ze er klaar voor zijn of niet. Je zult wel zien dat goede motivatie het begin is om snel te leren fietsen. Laat het dus van je (klein)dochter, zusje of nichtje afhangen wanneer de stap naar een échte meisjesfiets gemaakt wordt. Dan gaat dit zo soepel mogelijk.

Hoe vaak nieuwe fietsen kopen?

Een fiets met de juiste afmetingen is dus belangrijk, ook als meisjes hard beginnen te groeien. Een fiets op de groei kopen is gewoon echt geen goed idee. Verstelbare sturen en zadels zijn je beste vriend in deze tijd. Over het algemeen doe je 1,5 tot 2,5 jaar met de eerste meisjesfietsen. Dat verschilt natuurlijk wel per kind, de één groeit simpelweg harder dan de ander. Meisjes krijgen rond hun 10e verjaardag een flinke groeispurt tot ongeveer hun 14e. Houd daar dus rekening mee voor latere fietsen.


Waar moet ik op letten bij de aankoop van een meisjesfiets?

Wat is een goede meisjesfiets? Er zijn een aantal punten die erg belangrijk kunnen zijn voor je een meisjesfiets gaat kopen. Ten eerste: de juiste maat uitkiezen is cruciaal. Heb je de juiste maat bepaald? Dan zijn er nog een aantal andere aspecten van de fiets waar je je op kunt focussen. Die zetten we natuurlijk even op een rijtje voor je.

Gewicht

Kijk, voor je de meisjesfiets gaat kopen, altijd even naar het gewicht. Zware fietsen zijn namelijk niet even gemakkelijk rechtop te houden, en bij een valpartij lastig om van je af te duwen. Dat geldt zeker voor beginnende fietsers. Als meiden eenmaal opgroeien, is het gewicht van de fiets steeds minder van belang. Evenwicht houden is dan een stuk minder moeilijk. Toch blijft altijd wel gelden dat een lichtgewicht fiets fijner is. Gaat je kindje naar de middelbare school en wil ze een (elektrische) transportfiets? Perfect! Deze zijn wel een stuk zwaarder dan gewone fietsen, maar hebben genoeg andere voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld echt ideaal om bagage mee te vervoeren.

  • Ga altijd eerst voor een lichtgewicht eerste fiets, en dan bedoelen we rond de 11 á 12 kg.

Vering

Voor beginnende fietsertjes is de vering totaal niet van belang. De fiets wordt er alleen maar zwaarder van, en in Nederland kom je niet genoeg heuvels en putten in de weg tegen om het effect ervan te voelen. Als je er daar bij op telt dat het gewicht van een klein meisje niet genoeg is om de vering te activeren, hebben we ons punt wat dat betreft waarschijnlijk wel gemaakt. Op latere leeftijd kun je wel kijken voor vering op de fiets. Over het algemeen fietsen meiden dan langere afstanden, en die tochten worden een stuk comfortabeler met vering.

  • Vering is bij de eerste fiets niet van belang. Pas vanaf een jaar of 8 - 10 is het interessant om voor een fiets met vering te gaan.

Banden

Van eerste fietsen moeten de banden goed kunnen rollen. Banden die bedoeld zijn voor BMX-fietsen en mountainbikes raden we daarom ten zeerste af. Die zijn er namelijk ook voor bedoeld om bijna stil te kunnen staan, en hebben dus te veel profiel om goed te rollen. Dikke banden raden we dan wel weer aan. Die zorgen namelijk voor een klein beetje vering (ook al raadden we dat net af) en ze staan stevig op de weg. Ook als meisjes ouder worden, zijn dikkere banden erg fijn.

  • Ga bij een eerste fiets in ieder geval voor redelijk dikke banden. Zo staat de fiets goed op de weg.

Remmen en versnellingen

We vallen hier meteen met de deur in huis: Voor een eerste meisjesfiets zijn handrem en versnellingen niet nodig. Deze zorgen namelijk alleen maar voor afleiding, terwijl de focus op het leren fietsen moet liggen. Een handrem kun je al wel vrij snel toevoegen, maar let er dan op dat deze niet te zwaar is afgesteld en dicht op het handvat staat. Anders moet er te veel moeite worden gedaan om er bij te kunnen. Versnellingen zouden we echt afraden tot je (klein)dochter, zusje of nichtje echt goed zelfstandig kan fietsen en langere afstanden gaat overbruggen. Een fiets met versnellingen zal wel altijd meer onderhoud vergen dan een fiets zonder versnellingen.

  • Ga bij een eerste meisjesfiets voor een terugtraprem. Handremmen (en versnellingen) zorgen alleen maar voor afleiding. 
     

Meisje leert fietsen op kinderfietsje
Als allereerste fiets is een fietsje zonder versnellingen het fijnst.


Welke merken meisjesfietsen zijn er?

Het is altijd fijn om te weten welke merken goede kinderfiets-merken zijn. Zo weet je namelijk precies wat je kunt verwachten, en merknamen zijn vaak verbonden aan kwaliteit door goede testen. Daarom hebben we een aantal merken meisjesfietsen voor je verzameld.

AMIGO

Met trots presenteren we hier ons eigen merk! AMIGO is een kinderfietsenmerk, en daarmee onderscheiden we onszelf direct van de andere merken die je hier tegen komt. Veel fietsmerken doen kinderfietsen er namelijk bij. Bij ons ligt de focus hier echter volledig op, zoals je ook kunt lezen op onze pagina over AMIGO. We ontwerpen de fietsen volledig zelf, en laten ze dan produceren. Dat zorgt voor frisse designs, lage prijzen en ontzettend hoge waarderingen van eerdere klanten. Kortom, ga je voor een AMIGO kinderfiets dan weet je dat je goed zit!
Meisjesfiets van het merk AMIGO

Volare

Het merk Volare werd opgericht in 1948, en ze hebben zich sinds die tijd als specialist ontwikkeld in veilige en betrouwbare kinderfietsen. Iedere fiets ontwerpen ze volledig zelf, en produceren ze vervolgens in eigen fabriek. De fietsen worden inmiddels in 22 landen verkocht, en dat worden er steeds meer. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van de fietsen denken wij. Volare wil voor veiligheid en betrouwbaarheid staan, iets dat mooi terugkomt in de stevige en eenvoudige ontwerpen.

Dino

Het Italiaanse merk Dino heeft licenties voor een hele hoop Disney-shows, en nog veel meer. Dat houdt in dat ze de mooiste plaatjes op hun fietsen zetten. Houd jouw (klein)dochter, zusje of nichtje dus ontzettend van Hello Kitty, Barbie of Minnie Mouse, dan zul je hier de perfecte fiets vinden! Want naast de mooie ontwerpen besteedt Dino ook ontzettend veel tijd en aandacht aan veiligheid van hun fietsen.

Popal

Drie broers hebben het merk Popal opgericht in Utrecht. Een echt Nederlands merk dus! Op het moment van oprichten merkten zij dat er alleen kwaliteitsfietsen waren tegen hoge prijzen, of ‘wegwerpfietsen’ (zoals ze het zelf noemen) tegen lage prijzen. Popal is er precies tussenin gaan zitten met kwaliteitsfietsen tegen een goede prijs. Dat de broers ook nog ontzettend mooie en leuke fietsen kunnen ontwerpen, zorgt ervoor dat het merk tegenwoordig ontzettend populair is. Voor jou is het dan weer handig om te weten dat de zadels van Popal-fietsen altijd te verstellen zijn, en dat iedere fiets grondig wordt getest voor deze verkocht wordt.Meisjesfiets van het merk Popal

Bike Fun

Het merk Bike Fun gaat ervoor om kinderfietsen veiliger én beter te maken. Daarnaast betrekken ze kinderen bij het ontwerpen van hun fietsen, waardoor die altijd aan alle wensen voldoen. Het veilig maken doen ze bijvoorbeeld door altijd een dubbel remsysteem te leveren. Daarnaast werken ze uitstekende delen van een fiets (zoals de stuurpen en wielassen) keurig weg. Een fijne optie voor kind en ouder dus!


Leren fietsen op een meisjesfiets

Advies geven doen we graag zo volledig mogelijk. We kunnen je dus wel adviseren over de fietsen voor meisjes, maar een kleine instructie voor het leren fietsen mag dan niet ontbreken. En als je denkt dat deze instructie voor meisjes is, dan zit je er naast. Deze gaat namelijk om het begeleiden bij het leren fietsen, voor jou dus! Je krijgt vast een gratis tip: doorzettingsvermogen is alles.

Hoe monteer je zijwieltjes op een kinderfiets?

  1. Begin met het linkse zijwieltje.
  2. Draai de linker wielmoer los.
  3. Plaats het hulpstuk over de wielmoer heen en plaats hier de zijwielsteunen op.
  4. Zorg dat de zijwielsteunen zo recht mogelijk naar beneden staan en ongeveer 1 centimeter boven de grond blijven. De achterband moet de grond raken tijdens het fietsen.
  5. Draai de wielmoer weer vast.
  6. Herhaal stap één tot en met vijf voor het rechtse zijwieltje.
     

Moeder leert dochter fietsen op een meisjesfiets
Motivatie en zelfvertrouwen zijn van groot belang bij het leren fietsen.

Geen zijwieltjes meer

Je verwacht nu dat de instructies meteen komen, maar dat is nog niet het geval. Voor je jouw (klein)dochter, zusje of nichtje gaat leren fietsen, moet je namelijk de keuze maken of je dat met zijwieltjes gaat doen of niet. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die de zijwieltjes aan de kant schuiven. Leren fietsen met zijwieltjes zorgt er volgens hen namelijk voor dat je kinderen eerst leert leunen op die wieltjes. Als je ze dan weg haalt, hebben ze de balans nog niet onder controle. Door met de balans te beginnen, leren ze het sneller. Hiervoor kun je bijvoorbeeld beginnen met een loopfiets (meer informatie over loopfietsen lees je hier). Maar dat is een keuze voor iedereen persoonlijk. In onze uitleg richten we ons op het moment dat de zijwieltjes er al af zijn, dus qua instructies is het niet belangrijk.

1. Controleer of er motivatie is

Zonder motivatie kun je beter (nog) niet beginnen met het leren fietsen. Kinderen geven het zelf meestal rond hun 3e of 4e verjaardag aan. Als dat zo ver is, of je merkt dat ze enthousiast worden als je erover begint, dan kun je aan de slag!

2. Geef zelfvertrouwen

De motivatie is aanwezig, en misschien het zelfvertrouwen ook al. Maar een extra beetje zelfvertrouwen kan nooit kwaad. Je zult merken dat dit het verschil is tussen ergernis en succes. Deze stap moet je gedurende het hele proces blijven herhalen, dat zal de vordering echt ten goede komen.

3. Voorbereiding is het halve werk

Het is tijd om mee te gaan rennen! Hiervoor kies je altijd een rustig stuk weg (of een andere harde ondergrond). Terwijl je de fiets of je dochter vasthoudt, ga je mee rennen. De beste tip die we je hier kunnen geven is om het jezelf vooral niet te moeilijk te maken. Daarmee bedoelen we: Ga niet kromgebogen de bagagedrager vasthouden. Er zijn speciale vasthoudvesten met handvat op de rug. Op die manier kun je je dochter vasthouden. Heb je die niet in huis, dan werkt een sjaal om de middel van je dochter ook goed. Het geeft een gevoel van veiligheid voor haar, en je bent altijd in de buurt om valpartijen te voorkomen.

4. Laat langzaam los

Je zult vanzelf gaan merken dat het fietsen steeds beter lukt zonder hulp. Als dat zo is, wordt het tijd om langzaam los te gaan laten. De beste tip die we je kunnen geven is om dit in kleine stapjes te doen (bijvoorbeeld een paar seconden per keer) en om het altijd in overleg te doen. Ga je stiekem loslaten, dan zal het vertrouwen (zie stap 2) een flinke deuk krijgen en ben je verder van huis. Volg vooral het tempo van leren van je dochter, dan gaat het sneller dan je denkt. Nog even en ze fietst trots rond!

5. Leer haar de regels

Nu ze het fietsen onder de knie heeft, gaat ze deelnemen in het verkeer. We hoeven dan niet te benadrukken dat daar regels bij komen kijken. Het wordt echter wel vaak vergeten om die nog uit te leggen. Doe dat dus, dan kunnen jullie veilig samen op pad!

Bekijk onze meisjesfietsen:


 

Alles op een rijtje

We hebben genoeg verteld over meisjesfietsen, dus we kunnen ons voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijt bent. Daarom hebben we hier nog een kleine samenvatting over wat je allemaal bent tegen gekomen.

  • Niet ieder meisje is hetzelfde. Vraag daarom vooral aan haar welke fiets zij het mooist vindt, want er is meer dan genoeg keuze!
  • Bij de juiste maat fiets komen de voeten goed tot bij de grond, en stoten de knieën niet tegen het stuur. Onze maattabel is ideaal, zo weet je altijd dat je de juiste fiets hebt.
  • Als je een meisjesfiets gaat kopen, houd je rekening met het gewicht, de vering, banden, remmen en versnellingen.
  • Bij het leren fietsen zijn vertrouwen en geduld de meest belangrijke punten (samen met een beetje conditie om mee te rennen).
     

Weet je inmiddels wat voor fiets het gaat worden? Bekijk ons ruime assortiment meisjesfietsen dan eens en ontdek ook zeker hoe je deze leuk kunt pimpen. Ieder meisje houdt van een leuke, gepersonaliseerde fiets! Mocht je verder nog vragen hebben, neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze meisjesfietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm