1. Het belang van fietsverlichting
2. Regels voor fietsverlichting
3. Soorten fietsverlichting
4. Populaire merken: AXA, Spanninga en Ikzi Light
Met veilige verlichting de weg op
Als fietser ben je een stuk kwetsbaarder in het verkeer dan als automobilist. Een van de manieren om ervoor te zorgen dat je niet over het hoofd wordt gezien: goede fietsverlichting. Weet jij niet goed wat precies de regels zijn voor fietsverlichting, welke soorten verlichting er allemaal zijn of hoe je de verlichting kunt vervangen? Je leest het allemaal in dit artikel. Na het lezen van de informatie op deze pagina kun jij met veilige verlichting de weg op!
Snel naar:
Het belang van fietsverlichting
Waarom heb je eigenlijk verlichting op je fiets? Fietsverlichting is er om in het donker gezien te worden en om zelf beter te kunnen zien waar je fietst. Zeker wanneer de nachten weer langer worden, is fietsverlichting een echte must. Je zult dan namelijk veel vaker in de schemer of het donker fietsen dan in de zomer. En het is niet alleen om te zien en gezien te worden, het is ook nog eens gewoon wettelijk verplicht. Dus is je verlichting niet in orde of heb je geen verlichting, ga dan snel op zoek naar verlichting waar jij blij van wordt.
Waarom is fietsverlichting zo belangrijk?
Zonder verlichting zien automobilisten je in het donker laat of helemaal niet. Als een auto 50 km/u rijdt, heeft hij gemiddeld 26 meter nodig om te stoppen, bij 90 km/u is dat 64 meter en bij 120 km/u 102 meter. Met fietsverlichting val je al vanaf 100 meter op, en hoe eerder de automobilist je ziet, hoe langer hij de tijd heeft om te kunnen remmen als dat nodig is. Naast je verlichting heeft ook de kleur van je kleding invloed op je zichtbaarheid. Met donkere kleding ben je maar tot 20 meter zichtbaar voor anderen, met lichte of heldere kleding tot wel 50 meter. Goede fietsverlichting en lichte (of reflecterende) kledingkleuren dragen dus bij aan je veiligheid.
Wat zijn de regels voor licht op je fiets?
Fietsverlichting moet aan verschillende eisen voldoen, om wettelijk ‘goed’ te zijn. Wij zetten deze regels even kort voor je op een rijtje:
- Je moet als fietser je licht aan hebben tussen zonsondergang en zonsopgang, en wanneer het zicht overdag belemmerd wordt (door bijvoorbeeld mist of harde regen).
- Voorlicht moet geel of wit zijn, achterlicht rood.
- Het licht moet aan de fiets vastzitten. Losse lampjes bevestig je ook aan de fiets of op je borst/rug.
- Andere weggebruikers mogen niet verblind worden door jouw verlichting.
- Extra verlichting is niet toegestaan. Dus geen knipperlampjes, wielverlichting of andere leuke lampjes.
- De koplamp en het achterlicht moet altijd goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Maak ze dus ook af en toe schoon.
- Als je stilstaat hoeft je licht niet te branden.
- Reflectoren: rode reflector aan de achterkant van de fiets, witte/gele op de velgen of banden en vier gele reflectoren op de trappers.
Er zijn ook nog speciale regels voor fietsen met twee voor- of achterwielen (zoals bijvoorbeeld een bakfiets of driewieler). Een fiets met twee voorwielen moet aan de voorkant twee witte/gele lampen hebben. Een fiets met twee achterwielen moet aan de voorkant een extra witte reflector hebben.
Een fiets moet uitgerust zijn met een wit (of geel) voorlicht en rood achterlicht.
Boetes voor rijden zonder verlichting en reflectie
Wanneer je verlichting niet aan de eisen voldoet riskeer je een boete. De boete voor het fietsen zonder licht is €55,- en voor het fietsen zonder reflectoren is €35,-. Zorg er dus altijd voor dat je fietsverlichting én reflectoren voldoen aan de wettelijke eisen. Bij Internet-Bikes koop je al voor een paar euro fietslampen en reflectoren, dus tel uit je winst! Let wel op: in andere landen zijn de regels anders dan in Nederland. Ga je in het buitenland fietsen, lees dan eerst even wat de regels voor fietsverlichting in het betreffende land zijn.
Onze dynamo's en losse fietsverlichting:
Soorten fietsverlichting
Er zijn verschillende soorten en maten fietsverlichting. Wat je nodig hebt hangt af van je persoonlijke wensen en van de wettelijke voorschriften (die je hierboven leest). De keuzes die je kunt maken met betrekking tot fietsverlichting, lichten we hieronder verder toe:
Lichtsterkte
De lichtsterkte die je nodig hebt, is eigenlijk vooral afhankelijk van de plek waar je fietst. Je kunt de fietslampen onderverdelen in twee categorieën: lampen waarmee je alleen wordt gezien en lampen waarmee je zelf ook wat ziet. Dit is afhankelijk van de lichtsterkte, die wordt uitgedrukt in Lux en Lumen.
Lumen en Lux
De hoeveelheid Lumen zegt iets over de lichtopbrengst van de fietslamp, oftewel hoeveel licht een lichtbron uitstraalt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe hoger de helderheid. Het zegt niets over de breedte van de lichtstraal. De hoeveelheid Lux zegt iets over de hoeveelheid licht die daadwerkelijk een oppervlak bereikt, dus de breedte van de straal. Het zegt niets over de sterkte of felheid van de lichtstraal.
Klein voorbeeldje. Een lichtbron van 500 Lumen verlicht 1 vierkante meter met 500 Lux. Ga je met diezelfde lichtbron 10 vierkante meter verlichten, dan houd je 50 Lux over. De hoeveelheid licht die daadwerkelijk het oppervlak bereikt is kleiner, omdat de lichtbron met dezelfde hoeveelheid licht een groter oppervlak moet verlichten.
Welke lichtsterkte heb je nodig?
- Fietsen over verlichte wegen: kies voor een koplamp/voorlicht tot 100 lumen. In deze situatie is het vooral belangrijk dat je gezien wordt, door de straatverlichting heb je namelijk wel goed zicht op de weg.
- Fietsen op matig verlichte wegen: kies voor een koplamp/voorlicht tussen 100 en 400 lumen met een hoge lux. Daarmee word je gezien en heb je zelf ook meer zicht op de weg.
- Fietsen over donkere wegen: kies voor een koplamp/voorlicht tussen 400 en 800 lumen met een hoge lux. Zo word je niet alleen gezien, maar kun je zelf ver vooruit kijken op de weg.
Een mountainbike is niet standaard uitgerust met verlichting. Ga je toch in de schemer/het donker fietsen, neem dan losse lampjes mee.
Led of geen led?
Ledverlichting is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Ook bij fietsverlichting is dit de standaard geworden. Het heeft gewoon vele voordelen ten opzichte van andere typen verlichting. Zo is ledverlichting helder en ontzettend efficiënt en energiezuinig. Een gloeilamp is stukken minder efficiënt dan een ledlamp, er wordt bij dit type lamp meer energie omgezet in warmte. Daarnaast hebben gloeilampen en halogeen lampen een levensduur die vele malen korter is dan de levensduur van ledlampen. Enige echte nadeel van ledverlichting is dat het over het algemeen duurder is dan een halogeen lamp of een standaard gloeilamp. Maar dit nadeel weegt steeds minder zwaar, omdat in de afgelopen jaren de prijs van ledverlichting aanzienlijk is gedaald.
Ledverlichting krijgt op een fiets zijn stroom via een dynamo, naafdynamo of batterijen.
Bekijk onze ledverlichting:
Kleur
De kleur van je fietsverlichting mag je in principe niet zelf bepalen. Je voorlicht dient wit/geel te zijn en je achterlicht rood. Zo weten andere weggebruikers wat de voorkant en wat de achterkant van de fiets is. Je mag dit niet omwisselen en ook niet met andere kleuren licht gaan werken. Natuurlijk ben je dan ook zichtbaar, maar je riskeert wel een boete. Dus houd je gewoon aan de wettelijke eisen en ga voor een wit/geel voorlicht en rood achterlicht.
(Naaf)dynamo of batterijen
Verlichting op je fiets wordt van stroom voorzien via een klassieke dynamo, een naafdynamo of batterijen. Voor welk type je het beste kunt gaan hang af van je persoonlijke wensen, alle soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Je kunt sowieso al kiezen voor verlichting die met behulp van sensoren automatisch aan gaat als het donker wordt of als je gaat fietsen. Automatische fietsverlichting is handig voor als jij je licht vaak vergeet aan of uit te zetten. Maar daarnaast is er ook nog het onderscheid tussen een dynamo of batterijen:
Type | Eigenschappen |
---|---|
Klassieke dynamo |
|
Naafdynamo |
|
Losse fietsverlichting (op batterijen) |
|
Tip: neem gewoon altijd reservelampjes of reservebatterijen mee. Zo weet je zeker dat je nooit zonder licht naar huis hoeft te fietsen. De kleine reservelampjes stop je eenvoudig in een tasje of in je jaszak.
Populaire fietsverlichting merken
Een aantal merken in de wereld van fietsverlichting springen eruit. Ze hebben zich in de loop der jaren meer dan bewezen. Door de goede kwaliteit worden ze goed verkocht. Kies je voor deze merken, dan zit je altijd goed.
AXA
AXA is vooral bekend van haar fietssloten, maar heeft ook fietsverlichting van dezelfde, betrouwbare kwaliteit. De verlichting van AXA loopt uiteen van kleine losse lampjes tot grotere lampen die ontzettend veel licht distribueren en van lampjes waarmee je ziet en gezien wordt en die je ook direct op de accu van je elektrische fiets kunt aansluiten. Daarnaast heeft het merk oplaadbare verlichtingsproducten, waardoor jij nooit nieuwe batterijen nodig hebt. Al meer dan 115 jaar zet AXA alles in het werk om jou te beschermen als je op de fiets zit.
Spanninga
Spanninga is specialist op het gebied van fietsverlichting. De verlichting van het merk is kwalitatief erg goed en kan alle weersomstandigheden aan. Het merk richt zich voornamelijk op functioneel en recreatief gebruik, al hebben zij ook verlichting op de markt die uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld sporters. Al meer dan 100 jaar willen ze de veiligheid van fietsers naar een hoger niveau tillen. Dat doen ze onder andere door hun producten continu te blijven ontwikkelen en verbeteren.
Bekijk onze Spanninga fietslampen
Ikzi Light
Ikzi Light is een merk dat helemaal gericht is op fietsverlichting, zoals onder andere voorlichten, achterlichten en reflectoren. De verlichting van Ikzi Light is degelijk en helder. Ideaal voor fietsen die hun dagen slijten in de buitenlucht, zoals stationsfietsen, stapfietsen en schoolfietsen. Ze zijn gemakkelijk te monteren en zorgen ervoor dat je met één druk op de knop zichtbaar bent voor al het andere verkeer. Zichtbaarheid is het voornaamste uitgangspunt bij de fietsverlichting en andere accessoires van Ikzi Light.
Bekijk onze Ikzi Light fietslampen
Verlichting kapot, wat nu?
- Fietsverlichting op batterijen. Dit is in principe heel simpel: vervang de batterijen. Maar het kan ook nog zijn dat je lampje kapot is. Je komt hier meteen achter als je de batterijen vervangen hebt. Doet het licht het dan nog steeds niet, dan is het lampje kapot en zul je deze moeten vervangen.
- Fietsverlichting die werkt op een dynamo. Als deze verlichting het niet meer doet zijn er meerdere dingen die kapot kunnen zijn: de bedrading, de dynamo zelf of de fietslamp. Controleer eerst of de bedrading nog goed vast zit en of de dynamo nog goed tegen de band aan loopt. Is dit allemaal goed, dan zal waarschijnlijk het lampje kapot zijn. Het lampje (of de lampjes) kun je gewoon zelf vervangen. Wat er ook nog voor kan zorgen dat je lamp het niet meer doet: roest. Het weghalen van roest kan dus ook nog een mogelijke oplossing zijn.
Reflecterende kleding en accessoires
Om nog beter op te vallen in de schemer, het donker of bij slechte weersomstandigheden kun je reflecterende kleding dragen (zoals we al behandelen in ons artikel over fietskleding). Wil je regenkleding aan gaan schaffen? Ga dan voor een felle kleur of een optie met reflecterende stukken/strepen. Zo val jij net wat beter op in de regen! Maar je kunt ook als je in de schemer of het donker gaat fietsen reflecterende kleding aantrekken (of reflecterende accessoires). Je hebt de keuze uit verschillende opties:
Welke opties zijn er?
Als je op zoek bent naar reflecterende kleding en accessoires zul je al snel zien dat er ontzettend veel keuze is. Bij shirts, jacks, broeken en schoenen heb jij eigenlijk altijd wel opties om voor een neonkleur en/of reflecterende strepen te gaan. Maar naast deze kledingstukken kun je ook losse reflectie-armbanden aanschaffen. Deze stop je eenvoudig in je tas en haal je tevoorschijn wanneer je ze nodig hebt. Sommige reflectie-armbanden hebben ook nog ingebouwde lichtjes. Deze zijn vooral bedoeld om om te doen tijdens het wandelen of hardlopen. Op de fiets heb je namelijk als het goed is al voldoende verlichting.
Voor extra veiligheid draag je naast fietsverlichting ook felle en/of reflecterende kleding of accessoires.
Hoe werkt het?
In principe is het niet echt belangrijk om te weten hoe reflecterend materiaal werkt, maar het kan natuurlijk wel interessant zijn om er iets van af te weten. Reflecterend materiaal reflecteert omdat er super kleine glaspareltjes of –prisma’s in de stof verwerkt zijn. Deze kaatsen het licht dat ze opvangen terug, waardoor het bijna lijkt alsof het materiaal licht geeft. De glaspareltjes of – prisma’s reflecteren het licht terug naar de bron van het licht. Dus als je als autorijder met je koplampen op iemand schijnt die een reflecterend hesje aan heeft, zie jij deze persoon dus extra goed verlicht.
Bekijk onze reflecterende kleding en accessoires:
Samengevat
Fietsverlichting is ontzettend belangrijk, om zelf de weg te kunnen zien maar vooral ook zodat andere weggebruikers jou zien. En het is niet alleen belangrijk, het is ook nog eens verplicht om goede verlichting op je fiets te hebben en deze, als je gaat fietsen, aan te hebben na zonsondergang tot zonsopkomst. Van alle soorten verlichting is ledverlichting de meest gebruikte. Ben je daarnaast wat vergeetachtig of lui, dan is verlichting die met behulp van sensoren automatisch aan gaat als het donker wordt of als je gaat fietsen ideaal. En wil je nog beter opvallen in het donker, schaf dan wat kleding of accessoires met reflecterende strepen/stukken aan!
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Zorg ook dat je op de hoogte blijft van onze deals door je in te schrjven voor onze nieuwsbrief en je vindt jouw fietsverlichting extra goedkoop!
Bekijk hier al onze fietsverlichting en reflectoren