Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
10 tips om je fiets diefstal-proof te maken Banner
Geschreven door Foris

10 tips om je fiets diefstal-proof te maken

We gaan je 10 tips geven over hoe je jouw fiets diefstal-proof maakt. Zo geef je dieven geen kans, en rijd jij nog lang en gelukkig rond op je stalen ros. Maar naast deze tips gaan we je ook precies vertellen wat te doen als je fiets wel gestolen is, en hoe je je kunt voorbereiden daarop. We beginnen dan ook bij het begin, bij de verschillende soorten sloten.
 



Welke verschillende soorten fietssloten zijn er?

Er zijn een aantal veel voorkomende sloten. Die gaan we eerst kort benoemen en bespreken. Op die manier zijn de tips gemakkelijker te volgen, en ben je aan het einde van dit artikel een echte expert op het gebied van fietsbeveiliging.

Ringslot van het merk AXA, het slot heeft een groene kleur

Ringslot

Op bijna ieder type fiets in Nederland vind je een ringslot terug. Ze zijn namelijk fijn in het gebruik, zetten je fiets prima op slot. Het allerbelangrijkste punt is echter dat ze niet te vergeten zijn, omdat ze vast zitten aan de fiets. Zo heb je altijd een vorm van fietsbeveiliging bij de hand.

Bekijk onze ringsloten


 

Zwart kettingslot van AXA

 

 


Kettingslot

Een kettingslot wordt over het algemeen gezien als het best mogelijke slot. Zeker een zwaardere variant (schakels van 8 millimeter of meer) is ontzettend veilig, en lopen fietsdieven graag voorbij. Het openbreken hiervan kost ze namelijk óf te veel tijd, óf te veel geluid. Dieven gaan het liefst voor een gemakkelijk te stelen fiets, en een kettingslot belooft het tegenovergestelde.

Bekijk onze kettingsloten

 



 




Vouwslot

Een variatie op het kettingslot is een vouwslot. In plaats van met behulp van schakels, werkt dit slot door het te vouwen. Zo kun je én je fiets op slot zetten, én het slot erg compact opvouwen. Je kunt het daardoor ontzettend gemakkelijk meenemen. Vouwsloten zijn erg veilig, zeker de wat zwaardere varianten met dikke schakels.

Bekijk onze vouwsloten


 

 

 



U-slot (ook wel beugelslot genoemd)

Een U-slot (of beugelslot) is ontzettend sterk, en zeker de wat duurdere varianten zijn totaal geen favoriet van veel dieven. Een nadeel van deze sloten is echter dat ze vrij onhandig zijn om mee te nemen, en ook niet altijd gemakkelijk om zowel je fiets als een paal/hek passen. Let er dus op dat je de juiste maat koopt als je voor een U-slot gaat.

Bekijk onze U-sloten

 






 



De 10 tips om je fiets diefstal-proof te maken

Tip #1: Zet je fiets goed op slot

Nogal voor de hand liggend, zou je denken. Maar toch is er een verschil tussen je fiets op slot zetten, en je fiets goed op slot zetten. Veel fietsen zijn uitgerust met een standaard ringslot. Prima voor snelle beveiliging, maar over het algemeen draait een fietsendief hier zijn of haar hand niet voor om. Zorg er daarom voor dat je altijd minstens twee soorten sloten hebt op één fiets. Fietsendieven specialiseren zich vaak in één type slot, dus met twee sloten is jouw fiets ineens een stuk minder aantrekkelijk. Onder het goed op slot zetten verstaan we ook: koop gecertificeerde sloten. En daar volgt meteen tip nummer 2.

Tip #2: Koop een gecertificeerd slot

Het ART Keurmerk is in Nederland het leidinggevende certificaat voor sloten. De Stichting ART zet zich in om diefstal te voorkomen, en helpt jou met dit keurmerk. Let wel op dat hier wat gradaties in zitten. Sloten krijgen van ART een beoordeling van 1 tot en met 5 sterren. Hieronder zie je wat de verschillende sterren betekenen:

1 ster: minimale beveiliging (meeneembeveiliging).

2 sterren: geeft voldoende beveiliging voor fietsen.

3 sterren: geeft voldoende beveiliging voor brom- en snorfietsen.

4 sterren: geeft voldoende beveiliging voor motorfietsen (onderweg).

5 sterren: geeft voldoende beveiliging voor motorfietsen (thuis gestald).

Ons advies: ga voor een goed fietsslot altijd voor minstens twee sterren. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart je fiets achter kunt laten. 

Tip #3: Maak je fiets vast

Door je fiets aan de ‘vaste wereld’ te verbinden, kan een fietsendief deze niet gemakkelijk meenemen. Dit voorkomt ook het ‘koud zetten’ van een fiets. Daarbij zet een dief je fiets een eindje verderop, zodat jij denkt dat deze gestolen is en vertrekt. De dief komt vervolgens terug om in alle rust het slot open te breken. Door je fiets aan een paal, fietsenrek of bijvoorbeeld een brug vast te maken, loopt diezelfde dief jouw fiets snel voorbij. Let er wel op dat je de fiets op een plek neerzet waar het mag. De gemeente ruimt namelijk vaak fietsen op als ze daar niet mogen staan, en knippen je slot door als je hem vast hebt gezet.

Racefiets vastgezet met hangslot.
Door je fiets vast te zetten aan vaste objecten, neemt een fietsendief deze niet gemakkelijk mee.

Tip #4: Zet je fiets slim vast

Een vervolgtip op nummer 3: wees slim bij het op slot zetten. Je fiets enkel aan het voorwiel ergens aan vast maken is bijvoorbeeld geen goed idee. Het is voor een dief geen probleem om het voorwiel achter te laten en de rest van je fiets mee te nemen. Maak je fiets ook niet vast aan het midden van je frame. Een dief kan de fiets dan gaan draaien om extra kracht te zetten (ook wel het hefboomeffect genoemd) en zo het slot open te breken. Dit geldt vooral bij het gebruik van een U-slot.

Tip #5: Maak gebruik van je ventiel

Dat klinkt een beetje vreemd, maar het is een tip van een oud-fietsendief die erg effectief blijkt te zijn. Als je je fiets op slot zet met een ringslot (dus je standaard slot), zorg er dan voor dat je ventiel in de buurt zit van het slot. Een fietsendief probeert je slot door te knippen, en natuurlijk de rest van de fiets intact te houden. Als jij je ventiel dicht bij het slot hebt zitten, knippen ze vaak ook door het ventiel heen waardoor de band leegloopt. De dief heeft dan niets meer aan jouw fiets. Zien dieven dit, dan beginnen ze er vaak niet eens aan.

Tip #6: Pak de spuitbus uit de schuur

Over het algemeen worden er meer mooie fietsen gestolen dan iets minder mooie fietsen. Heb je dus een wat oudere fiets waarbij het uiterlijk niet erg belangrijk voor je is, geef hem dan eens een mooi (lelijk) kleurtje mee. Hoe meer je fiets opvalt, des te groter de kans dat je hem weer terugvindt op de plek waar je hem achterliet.

Tip #7: Maak je fiets hoog vast

Hiermee bedoelen we je fiets vastmaken met een ketting-, vouw-, of beugelslot. Als je deze aan een paal vastmaakt en vervolgens op de grond laat liggen, kan een dief de fiets gemakkelijker stelen. Ze gebruiken dan namelijk de grond om extra druk op hun materiaal te zetten. Dat geeft ze extra kracht, en dus een gemakkelijkere vangst. Als je je fiets hoger vastmaakt (aan het frame bijvoorbeeld), dan geef je ze die kans niet. Bij kou helpt dit je ook nog eens: een hangend slot bevriest minder snel dan een slot dat op de grond ligt.

Tip #8: Zorg dat je fiets herkenbaar is

‘Maar ik herken mijn eigen fiets toch wel?’ Dat geloven we zeker, maar niet iedereen herkent jouw fiets. Als je jouw gegevens laat graveren op een herkenbare plek, bijvoorbeeld bovenop het frame, dan zien anderen ook direct om wiens fiets het gaat. Een dief pakt deze fietsen liever niet, want er is een grote kans dat ze dan gepakt worden (aangezien de fiets aantoonbaar niet van hem of haar is). Maar dit is ook ideaal voor wanneer je fiets tóch gestolen wordt en je hem graag terug wilt hebben. Aan de hand van je gegevens op de fiets, kunnen anderen dan contact met je opnemen.

Fietsenstalling met veel fietsen
Zet je fiets neer op een plek waar mensen staan te wachten op bijvoorbeeld de bus of tram, dat zorgt ervoor dat deze altijd in de gaten wordt gehouden.

Tip #9: Plaats je fiets tactisch

De allerbeste plaats om je fiets te plaatsen is voor een plek waar mensen staan te wachten, zoals een bus- of tramhalte. Als mensen stil staan, neigen ze namelijk meer om zich heen te kijken dan wanneer ze voorbij lopen. Daarom moet je ook een niet al te drukke plek kiezen, simpelweg omdat mensen dan minder bezig zijn met anderen. Zorg ervoor dat je de fiets ’s nachts altijd op een goed verlichte plek neerzet, dat ontmoedigt dieven doordat ze dan niet in het donker rustig hun gang kunnen gaan.

Tip #10: Zet je fiets niet voor de deur neer

We snappen het volledig dat een fiets voor de deur van je huis zetten erg gemakkelijk is (en soms de enige optie, zet hem dan dubbel op slot). Mensen letten echter veel minder op als iemand bezig is met een fiets voor het huis. Ze gaan er namelijk van uit dat diegene de eigenaar van de fiets is. In plaats van je fiets voor de deur te zetten kun je hem beter in de schuur of in de achtertuin zetten, ook weer op slot. Heb je geen schuurtje of ruimte in je tuin waar je jouw fiets kunt laten? Dan kun je er ook voor kiezen om hem in huis op te bergen. In onze adviespagina 'Tips voor het ophangen van je fiets' lees je hoe je jouw fiets efficiënt én op stijlvolle wijze in huis ophangt.
 



Hoe kan ik me voorbereiden op een gestolen fiets?

Liever iets waar je niet over nadenkt, en je hebt de kans al flink verkleind door onze tips te volgen. Maar toch, het kan gebeuren. Wat is hier nu aan te doen, vooraf? Er bestaan een hoop fietsverzekeringen die het stelen van een fiets dekken. Ze verplichten je dan vaak om een bepaald type slot te gebruiken, of ze plaatsen een zender in de fiets waardoor deze terug te vinden is. Als het niet lukt de fiets terug te vinden, krijg je het aankoopbedrag vergoed. Dit is een erg goede manier om er zeker van te zijn dat je altijd een goede fiets hebt. Maar volg gewoon slim onze tips, dan heb je dat niet nodig.
 

Mijn fiets is toch gestolen, wat nu?

Kom je terug op de plek waar je fiets stond en staat deze er niet meer? Kijk dan eens wat verder dan je normaal zou doen, bijvoorbeeld een straat verderop. Zoals we al eerder aangaven, zetten veel dieven de fiets een eindje verderop. Zo kunnen ze later in alle rust terugkomen en je slot openbreken om de fiets mee te nemen. Het kan natuurlijk gebeuren dat (ondanks alle tips) je fiets toch gestolen wordt. We hopen dat je tip #8 hebt opgevolgd, zodat je een herkenbaar gegraveerde fiets hebt. Anderen kunnen je dan helpen om je fiets terug te vinden. Doe hiervoor ook altijd aangifte bij de politie. Zij hebben graag dat je dit doet, ook zodat ze patronen kunnen herkennen in het stelen op bepaalde plekken. Zo help je voorkomen dat anderen in dezelfde vervelende situatie terecht komen. 

Heb je nog vragen of wens je advies over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op door een mail te sturen naar onze klantenservice of door een live start te starten op onze website.
 

Bekijk al onze fietssloten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm