7 manieren om je kind(eren) naar school te brengen
Er zijn talloze manieren om je kind naar school te brengen. Hoewel de fiets nog steeds het populairste vervoersmiddel is om je kind mee naar school te brengen, neemt het aantal kinderen dat met de auto naar school wordt gebracht toe. Maar… hoe meer auto’s, hoe meer verkeerschaos rondom de scholen. En dit maakt het dan voor kinderen die niet met de auto komen weer onveiliger. Op deze pagina lees je hoe je jouw kind met de fiets en andere vervoersmiddelen naar school kunt brengen.
Niet met de auto
De voordelen van je kind met de auto naar school brengen zijn over het algemeen:
"Het is praktisch, snel en je wordt niet nat."
Zeker, dit zijn voordelen want het is ook gewoon gemakkelijk om de auto te pakken. Maar deze voordelen kun je eigenlijk ook zien als een soort excuus om je kind met de auto naar school te brengen, omdat je als ouder zelf geen zin hebt om te fietsen. En ook dat is begrijpelijk. Met de fiets of wandelend naar school gaan kost nu eenmaal, in ieder geval voor je gevoel, meer energie. Natuurlijk zijn er situaties/gevallen waarin de auto écht het meest praktisch en snel is, maar dat is eigenlijk alleen als je te ver van een school af woont of als de route naar school echt heel onveilig is. In Nederland woont echter bijna iedereen (97%) op fietsafstand, en dat wil zeggen binnen 2 km, van school af. En de meeste routes zijn niet heel onveilig, ook dat is over het algemeen goed geregeld. Natuurlijk is het fijn om je kind tijdens een plensbui even snel met de auto naar school te brengen. Daar is niets aan gelogen. Lekker warm en droog. Maar heb jij geen zin in de autofile die elke ochtend en middag voor school ontstaat? Bedenk dan: wandelen met paraplu of fietsen met een regenpak (lees hier meer over in ons artikel over regenkleding op de fiets) hoeft niet eens langer te duren dan met je auto in de rij achteraan sluiten om je kind af te zetten. Daarnaast ben je lekker in beweging én in de buitenlucht. Ben je vervolgens weer terug thuis dan zet je een lekker warm kopje thee of koffie en binnen no-time geniet je van de warmte én voel je je lekker fit en wakker.
Met een paraplu is regen helemaal niet zo erg.
Voordelen van lopen en fietsen
- Hoe meer mensen er met de fiets of te voet naar school gaan, hoe veiliger het rondom school is.
- Als je kinderen zelf deelnemen aan het verkeer, vooral als ze zelf fietsen, is dit goed voor de ontwikkeling van het verkeerszinzicht.
- Bewegen is gezond en leuk!
- En een voordeel alleen voor de ouders: het kost bijna niks. Ga je met de fiets dan ben je alleen geld kwijt voor de aanschaf van een fiets en eventuele onderhoudskosten. Te voet is helemaal gratis; het enige wat je nodig hebt is een paar goede schoenen.
Hoe zorg je ervoor dat je veilig deelneemt aan het verkeer?
Als niet-automobilist is het natuurlijk slim als je wel zichtbaar bent voor de automobilisten. Je bent nu eenmaal kwetsbaarder als je te voet of met de fiets naar school gaat. Hoe kun jij zorgen dat je goed opvalt in het verkeer?
- Zichtbaar zijn in de schemer/het donker of op grijze dagen. Dit doe je met goede fietsverlichting en eventueel een fietsvlag, of met lampjes en reflecterende kleding als je wandelt.
- Een veilig fietszitje en een goede fiets.
- Een fietsbel. Laat horen dat je eraan komt of dat er gevaar dreigt.
- Een fietshelm. Bescherm je hoofd om de kans op letsel bij een ongeluk of valpartij te verkleinen.
- Jas en –spaakbeschermers. Voorkomt voeten, jassen of tassen tussen spaken!
- En zorg ervoor dat jij, en vooral ook je kind(eren), goed opletten en de verkeersregels kennen.
7 manieren om je kind naar school te brengen:
1. Fietszitje
Je kunt je kind op de fiets naar school brengen met behulp van een fietszitje voor of achter op je fiets. Vooral bij een voorzitje is het even wennen met het fietsen, omdat je zwaartepunt anders ligt en het sturen zwaarder is. Toch kiezen veel ouders, vooral de eerste basisschooljaren, voor een fietszitje. Is de route naar school wat onveilig of fietst jouw kindje nog niet zo zeker? Dan is een fietszitje zeker gewoon een heel goed alternatief! En als je kind te groot wordt voor een voorzitje of achterzitje dan kun je gaan voor een zadel op stang of je neemt je kind gewoon mee op de bagagedrager.
Wil je meer weten over voor- en achterzitjes? Lees dan ons artikel 'Alles over fietszitjes' eens door voor uitgebreide informatie.
2. Fietskar
Een fietskar is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is een handige manier om je kind veilig en droog naar school te brengen. Kinderen hoeven zich in een fietskar niet te vervelen, ze kunnen rustig wat lezen of spelen met speelgoed tijdens de rit naar school. Een fietskar is om deze reden ook ideaal voor een fietsvakantie (meer over fietsvakanties lees je hier)! Je kinderen kunnen tijdens de fietsrit zichzelf bezighouden en zitten daarnaast ook droog en uit de wind. Het enige nadeel: is je kind te groot geworden dan zul je de bak niet meer gebruiken om je kind naar school te brengen. Maar je kunt er alsnog jaren plezier van hebben.
Als alternatief voor de fietskar kun je gaan voor een bakfiets. Bij een bakfiets neem je jouw kind(eren) in een bak voor op je fiets mee. De voordelen van een bakfiets: veel ruimte, zwaartepunt ligt laag en veilig (kinderen zitten vast met gordels). Maar ook al ligt het zwaartepunt laag en is de fiets meestal erg wendbaar en goed te besturen, het blijf een ‘lompe’ fiets. Helemaal als je ermee door het drukke verkeer in een stad moet.
Onze fietskarren en bakfietsen:
3. Aanhangfiets
Met een aanhangfiets went je kind langzaam aan het verkeer! Wil jij je kind met de fiets naar school brengen maar hem/haar (nog) niet zelf laten fietsen, dan is dit een goed alternatief. Als je kind te groot is voor een fietszitje gaan ze meestal zelf fietsen, maar op onveilige routes naar school kan dat voor ouders soms nogal eng zijn. Met een aanhangfiets went je kind aan het verkeer zonder dat hij/zij op eigen houtje aan het verkeer deelneemt terwijl hij/zij onzeker over straat fietst. Ook voor kinderen met een stoornis in de motoriek of iets wat ze beperkt in het goed en veilig leren fietsen kan een aanhangfiets echt dé oplossing zijn!
4. Zelf fietsen
Wil je jouw kind met de fiets naar school brengen, dan zal hij/zij in veel gevallen uiteindelijk ook zelf gaan fietsen. Misschien dat je de eerste jaren nog een fietszitje, fietskar of aanhangfiets gebruikt, maar vaak komt er een moment dat je jouw kind zelf laat fietsen. Gaat dat nog niet helemaal soepel? Dan zijn zijwieltjes ideaal!
En vanaf welke leeftijd laat je jouw kind helemaal alleen naar school fietsen?
Dit is voor elk kind en elke ouder verschillend. Sommige kinderen leren snel goed fietsen en als de route naar school niet onveilig is, kunnen ze vanaf groep 5 of 6 al prima zelfstandig naar school fietsen. Op deze leeftijd kennen ze de belangrijkste verkeersregels en kunnen ze niet te ingewikkelde gevaarlijke situaties goed zien aankomen. Is de route naar school minder veilig, door bijvoorbeeld onoverzichtelijke kruispunten, veel verkeer of veel hardrijders? Dan kunnen kinderen vanaf groep 7 of 8 zelfstandig naar school fietsen. Op deze leeftijd kunnen ze hun aandacht goed bij het verkeer houden en hebben ze inzicht in complexe verkeerssituaties. Maar altijd geldt natuurlijk: voelt het niet verantwoord, dan loop of fiets je gewoon mee!
Zoek je nog een goede fiets voor jouw zoon of dochter om mee naar school te fietsen? Lees dan onze tips voor het kopen van een schoolfiets eens door. Zo weet jij waar je zoal op kunt letten bij de aanschaf van een schoolfiets en maak je zeker de juiste keuze.
Steps en fietsen zijn zeer geschikte vervoersmiddelen om mee naar school te gaan.
5. Wandelen
Een andere, minder originele, optie om je kind naar school te brengen: wandelen. Woon je dicht bij school dan ben je te voet vaak bijna net zo snel als met de auto. En als het regent neem je eenvoudig een paraplu met je mee. Alleen maar voordelen! Het is praktisch, snel en je blijft droog. Woon je wat verder van school af dan zal wandelen meestal niet als mogelijke optie worden gezien. Toch is het in veel gevallen wel het overwegen waard. Als je wandelt heb je geen last van verkeersopstoppingen en veel minder last van andere weggebruikers dan met de auto. Stiekem heb je jouw kind misschien wel net zo snel te voet bij school afgezet als met de auto (woon je echt meerdere kilometers van school dan is de fiets of auto uiteraard stukken sneller).
6. Inlineskates, step of skateboard
Deze optie zullen vooral kinderen ontzettend leuk vinden. Met inlineskates, de step of het skateboard naar school reizen doen kinderen normaal gesproken niet dagelijks. Dit zal dus echt aanvoelen als een superleuke, avontuurlijke tocht naar school. Qua snelheid zal het in veel gevallen niet veel sneller gaan dan wandelen, maar leuker is het zeker! Denk bij deze optie ook altijd aan knie-, elleboog-, polsbeschermers en eventueel een helm. Zo verklein je de kans op letsel bij een valpartij.
Bekijk onze inline skates, steps en skateboards:
7. Slee
Deze optie kan alleen maar als het gesneeuwd heeft, en helaas doet het dat in Nederland steeds minder. Als het heeft gesneeuwd kun je natuurlijk altijd gewoon met de auto, fiets of te voet gaan, maar voor kinderen is de slee een ontzettend leuke, avontuurlijke manier om de sneeuw te trotseren. Ga je met de fiets dan kun je behoorlijk lelijk vallen en ga je met de auto dan zul je moeten krabben en kun je ook niet veel sneller dan stapvoets rijden. De slee daarentegen is speciaal gemaakt voor de sneeuw!
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.