Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: fietspomp Banner
Geschreven door Yvonne

Koopgids: fietspomp

Of je nu regelmatig een rondje gaat fietsen of maar zelden de fiets pakt: een goede bandenspanning is altijd onmisbaar. Rijd je op te slappe of juiste te harde fietsbanden rond, dan is dit gewoon stukken minder comfortabel. Daarnaast zullen te slappe of harde banden eerder verslijten én eerder lekrijden. Kortom, genoeg redenen om af en toe die fietspomp tevoorschijn te toveren om wat lucht in de banden te pompen. Heb jij nog geen fietspomp? Op deze pagina lees jij er alles over. Na het lezen van de informatie weet jij precies welke fietspomp jij het beste in huis haalt!
 

Hoe werkt een fietspomp?

Met een fietspomp blaas je lucht in je fietsbanden. Het apparaat heeft een aansluiting waarmee je hem vastmaakt aan het ventiel van je band. Door vervolgens de pompstang op en neer te bewegen wordt er lucht in de band geblazen.

De druk in de luchtkamer van de fietspomp wordt vergroot als je de pompstang naar beneden duwt. Als deze druk hoger is dan de druk in de fietsband gaat het ventiel open, waarna er lucht naar binnen wordt geduwd.

Vervolgens beweeg je de pompstang weer omhoog en ontstaat er onderdruk in de luchtkamer, waardoor het ventiel zich sluit. Er stroomt dan lucht via een rubbertje de kamer in, waardoor je het proces weer kunt herhalen tot de band hard genoeg is opgepompt. 
 

Hoe kies je de juiste fietspomp?

Fietspompen zijn in een verschillende soorten en maten. Welke jij nodig hebt hangt af van het type fiets dat je hebt (en dan gaat het eigenlijk alleen om welk type ventiel er aan de band zit) en hoe of waar je de pomp wilt gaan gebruiken. Je moet dus eigenlijk gewoon de juiste pomp voor jouw fiets en voor jezelf kopen. Hierbij let je vooral op dat de pomp geschikt is voor het ventiel van je fietsband, de afmetingen en het gewicht van de pomp en eventuele handige extra’s zoals een manometer (drukmeter).
 

Welke ventielen zijn er?

Er zijn drie soorten ventielen voor fietsen, namelijk: het DV-ventiel, FV-ventiel en AV-ventiel. Bij het uitkiezen van een fietspomp is het noodzakelijk om eerst te weten welk type ventiel je binnenbanden hebben.

Dunlop ventiel, Frans ventiel en Auto ventiel

1. Dunlop ventiel (DV) of Hollands ventiel

Het Dunlop ventiel is voornamelijk te vinden op stadsfietsen en hybride fietsen. Met dit ventiel pomp je je fietsband eenvoudig op. Voordat je begint check je even hoeveel bar je fietsband en het ventiel aankan. Dit type ventiel kan over het algemeen een druk tot ongeveer 6 bar aan.

Hoe pomp je een band op met een Dunlop ventiel?

  1. Draai het dopje van het ventiel.
  2. Zet de aansluiting van de pomp op het ventiel.
  3. Heeft de pomp een drukmeter dan zie je precies wanneer je fietsband perfect opgepompt is. Klaar? Dan draai je gewoon het dopje er weer op en stap je zo weer op de fiets.

2. Frans ventiel (FV) of Presta ventiel

Het Frans ventiel is het fietsventiel voor racefietsen. Dit ventiel is een stuk smaller dan het Hollands ventiel, en daardoor uitermate geschikt voor de banden van racefietsen. Het oppompen vergt net wat meer werk, dit ventiel heeft namelijk een extra draaidopje. Dit type ventiel kan een druk tot wel 15 bar aan.

Hoe pomp je een band op met een Frans ventiel?

  1. Draai het dopje van het ventiel.
  2. Draai vervolgens ook het kleine draaidopje open. Tip: om nog makkelijker de fietsband op te pompen kun je het borgmoertje bij onderkant van het ventiel wat losdraaien.
  3. Daarna kun je de band op gaan pompen. Hoeveel bar? Kijk wat de fietsband maximaal aan kan. Daarnaast kun je ook nog je lichaamsgewicht delen door tien om tot druk te komen die fijn fietst.
  4. Klaar? Draai dan het kleine draaidopen weer aan (en de borgmoer weer vast als je deze open hebt gedraaid) en draai het ventieldopje er weer op.

3. Auto ventiel (AV) of Schräder ventiel

Dit type ventiel vind je voornamelijk bij auto’s en op sommige oudere mountainbikes. De kans is dus niet heel groot dat je dit soort ventiel hebt bij je fiets. Voor dit ventiel gebruik je het grote gat van een fietspomp of een compressor. Verder volg je gewoon dezelfde stappen als bij het Hollands ventiel.
 

Welke fietspompen zijn er?

Fietspompen zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: vloerpompen, handpompen en CO2-pompen. Daarnaast is er nog een ‘hybride’ variant, namelijk de CO2- en handpomp. Heb je tubeless banden? Dan heb je uiteraard een tubeless pomp nodig.

Type pomp Eigenschappen
Vloerpomp
  • Deze fietspomp heeft een voet die op de grond staat. Hierdoor kun je veel kracht zetten en je fietsband makkelijk oppompen.
  • Deze pomp is ideaal voor thuis.
  • De meeste vloerpompen zijn geschikt voor meerdere ventielen.
Handpomp of minipomp
  • Als je een rondje gaat fietsen is het altijd slim om een handpomp met je mee te nemen. Hierdoor kun je, indien nodig, je band altijd oppompen.
  • Handpompen kun je vaak gewoon aan je frame bevestigen (framepomp), waardoor je hem zonder enig ongemak meeneemt.
CO2 pomp
  • Een CO2 fietspomp wordt vooral gebruikt bij wielrenwedstrijden.
  • In deze pomp zit een CO2 patroon of cartridge waarmee je jouw fietsband heel snel weer onder druk zet.
  • Nadeel van deze pomp: je hebt steeds een nieuw CO2 patroon nodig. 
CO2- en handpomp
  • Met dit type kun je een fietsband zowel handmatig als met een CO2 patroon oppompen.
Voetpomp
  • Dit type pomp werkt hetzelfde als de andere pompen, maar bedien je met je voet in plaats van de je hand.

Bekijk onze fietspompen:


Waar let je op bij het kopen van een fietspomp?

Als je een fietspomp gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Hierboven hebben we je al wat verteld over de verschillende ventielen en de verschillende fietspompen die er zijn. Weet je welk ventiel je hebt en welke pomp je wilt gaan kopen, dan zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. Deze behandelen we hieronder even in het kort voor je:

Benodigde druk en volume

Als je een fietspomp koopt is het belangrijk dat je er een aanschaf die je juiste luchtdruk voor je banden kan leveren. Hoe breder de band hoe lager de spanning/druk mag zijn. Voor een mountainbike gaat dit om een druk van ongeveer 2 tot 3 bar, bij een stadsfiets om 3,5 tot 4,5 bar en bij een racefiets tussen 8 tot 11 bar. Heb je een fietspomp voor je stadsfiets nodig? Dan hoef je geen high pressure pomp uit te kiezen die 11 bar of meer op kan pompen, maar volstaat een reguliere pomp prima. Een pomp die tot een hogere druk kan pompen heeft vaak een lager volume in de luchtkamer. Hierdoor moet je de pompstang vaker op en neer bewegen voordat je je band vol hebt zitten. Heb je geen superhoge druk in de fietsband nodig, ga dan dus niet voor een pomp die deze hoge druk kan pompen maar kies gewoon een goede pomp met een prima volume in de luchtkamer uit.

Daarnaast is het slim om rekening te houden met het gewicht van de fietser. Vrij zwaar? Dan is het het beste om best dicht bij de maximale bandenspanning aan te gaan zitten. Wat lichter? Dan is het handig om de bandenspanning wat lager houden voor net wat meer comfort.

Fietspomp met ingebouwde manometer
Op een drukmeter kun je de luchtdruk zowel in bar als is psi (pound-force per square inch) aflezen. 

Drukmeter of niet?

Als jij altijd wilt weten dat je je banden tot de juiste druk oppompt is een drukmeter (manometer) onmisbaar. Veel grotere pompen zijn standaard uitgerust met een manometer. Bij kleinere pompen vaak niet. Toch kun je altijd het beste gaan voor een fietspomp mét manometer. Zo pomp je je banden altijd perfect op en verleng je de levensduur van je banden aanzienlijk. Daarnaast fiets je het prettigst op banden die met de juiste luchtdruk zijn opgepompt. Wat je eventueel meer betaalt aan een pomp met een manometer, betaalt zich weer terug in het feit dat je banden langer meegaan.

Hoe werkt een fietspomp met drukmeter?

Bij een fietspomp met drukmeter zie je op de meter precies hoeveel druk er al in de fietsband ziet. Tijdens het pompen zie je dus steeds hoeveel lucht je er nog bij moet pompen. Op de zijkant van de fietsband staat naast de maat ook hoeveel bar de band maximaal aankan.

Een Dunlop ventiel gaat pas open als er lucht in de band geblazen wordt. Het is bij dit soort ventielen dan ook wat lastiger om de precieze druk van de band te meten. Andere ventielen gaan open als je de fietspomp aansluit, waardoor je meteen (en continu) de luchtdruk in de band goed meet. Bij een Dunlop ventiel kun je de hoogte van de druk aflezen op het moment dat ventiel open gaat en er lucht in de band gaat. Pomp je je fietsband rustig op dan merk je wanneer het ventiel open gaat en weet je wanneer je de spanning (ongeveer) af kunt lezen. Gelukkig zit dit type ventiel vooral op stadsfietsen, waarbij de hoogte van de druk niet zo precies komt als bij racefietsen.

Materiaal

Fietspompen van hoge kwaliteit zijn meestal gemaakt van staal. Dit is duurzaam en gaat lang mee. Maar andere materialen hebben ook zo hun voordelen. We gaan in onderstaande tabel even kort wat meer in op de verschillende materialen:

Materiaal Eigenschappen
Kunststof
  • Goedkoop.
  • Meestal een korte levensduur.
  • Levert minder pompdruk dan stalen/aluminium varianten.
Staal
  • Erg sterk.
  • Duurzaam, gaat lang mee.
  • Roest sneller dan bijvoorbeeld aluminium pompen.
  • Duurder dan kunststof.
Aluminium
  • Sterk.
  • Lichtgewicht, makkelijker mee te nemen dan een stalen pomp.
  • Duurder dan kunststof.

Tip: kies voor thuis een zwaardere stalen fietspomp uit die stabiel staat en jarenlang meegaat en voor onderweg een aluminium pomp die sterk en lichtgewicht is. Zo ervaar je optimaal gebruiksgemak van je fietspompen. Fiets je weinig, heb je de pomp weinig nodig en/of geen zin om iets meer geld uit te geven aan een fietspomp? Overweeg dan de kunststof variant.

Afmetingen

Een handpomp (of minipomp) is een stuk kleiner en lichter dan een vloerpomp. Daarom is de handpomp echt ideaal om met je mee te nemen als je een rondje gaat fietsen. Naast een kleine fietspomp zijn er nog wat meer items die ideaal zijn om met je mee te nemen die je helpen bij (onverwachte) technische mankementen aan je fiets, zoals een slappe band. Je leest er alles over op onze pagina 'Pech onderweg, hoe los je dat op?'.

Ga voor thuis gewoon altijd voor een vloerpomp en voor onderweg voor een (lichtgewicht) handpomp.

Wil je de handpomp in een achterzak van je fietsshirt mee kunnen nemen? Let er dan op dat je echt voor een kleine variant gaat. Maar bedenk tegelijkertijd: ga niet voor een kleinere pomp dan nodig. Bedenk ook dat je met een grotere pomp meer lucht per slag in je fietsband kunt pompen.

Vrouw pompt band op met minipomp
Een kleine handpomp is ideaal om met je mee te nemen tijdens een fietstocht.

Elektrische fietspomp?

Een elektrische pomp is ideaal als je geen zin hebt om zelf te pompen. Je laadt deze thuis op en neemt hem gewoon met je mee. Veel van deze pompen zijn namelijk ontzettend compact. Daarnaast heeft een elektrische fietspomp praktisch altijd een hele nauwkeurige manometer.

  • Grootste nadeel: de prijs. Een elektrische fietspomp is gemiddeld ten minste 10x duurder dan een reguliere handpomp. Vraag je dus af of je het waard vindt om meer geld uit te geven aan een pomp.

Verloopnippel

Heb jij al een fietspomp in huis die geschikt is voor een bepaald type ventiel, maar heb je een nieuwe fiets gekocht met een ander type ventiel? Dan kun je overwegen om een verloopnippel aan te schaffen. Op die manier kun je je pomp-kop universeel inzetbaar maken en voor al je fietsen dezelfde pomp blijven gebruiken.  
 

Stappenplan fietspomp kopen

Gebruik ons handige stappenplan om in 5 stappen een fietspomp te kopen die helemaal bij jou past!

Stap 1. Kom erachter welk ventiel je fietsbanden hebben. Lees hier terug wat de opties zijn.
Stap 2. Wil je de fietspomp alleen thuis gebruiken of neem je hem mee tijdens een rondje fietsen? Oftewel: kies je een vloerpomp, handpomp, CO2 pomp, elektrische pomp of misschien wel meerdere varianten?
Stap 3. Kijk naar de eigenschappen van de pomp: maximale druk en volume, de afmetingen, het materiaal en wel of geen manometer.
Stap 4. Optioneel: let eventueel op het merk. Merken waar je eigenlijk altijd wel goed mee zit zijn: SKS, Dunlop, Gazelle, Jumbo en natuurlijk ons eigen merk AMIGO. Uiteraard zijn er nog genoeg andere merken die uitstekende fietspompen op de markt hebben.
Stap 5. Bepaal je budget. Vind je geen pomp die aan je wensen voldoet binnen je budget? Overweeg dan om je budget te verhogen of wat wensen aan te passen.
 

Samengevat

Met de juiste bandenspanning is een rondje fietsen het meest aangenaam. Op je binnenband kun je aflezen hoeveel bar lucht er minimaal in moet en maximaal in mag. Pomp je banden regelmatig een beetje op zodat je altijd comfortabel fietst! Doe dit met een fietspomp mét drukmeter, zodat jij precies weet hoeveel bar lucht er in de fietsband zit. Wil jij meer te weten komen over bandenmaten, bandenspanning of tips lezen waarmee je lekrijden zoveel mogelijk kunt voorkomen? Lees dan onze pagina 'Alles over fietsbanden' eens door.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over fietspompen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. 
 

Bekijk onze fietspompen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm